Soma, Yunt Dağı silsilesinin eteklerine kurulmuştur. Savaştepe Fay Hattı da denilen ve Balıkesir'in Pamukçu beldesinden başlayıp Bergama'ya kadar uzanan Türkiye'nin en aktif fay hatlarından birinin üstündedir.
SOMA İLÇE TARİH
SOMA'NIN TARİHİ
Soma'nin adiyla ilgili kesinlesmis bir bilgiye sahip degiliz. Bir söylenceye göre; “Sumak” adli bir yerlesim biriminde yasayan halk, siddetli bir deprem sonrasinda, su an bulunduklari alana tasinmislar ve buraya da Soma adini vermislerdir.
Türk Dil Kurumu Sözlügünde de “soma” sözcügünün açiklamasi : ilk damitilan ve içinde anason bulunmayan raki biçimindedir.
Eski Yunanca'da ise “soma” kelimesi : Gövde, cisim, madde, beden, cüsse, vücut hücrelerinin tamami, cemaat, cemiyet, takim, ekip ve insan vücudu gibi bir çok anlama gelen bir kelime olarak karsimiza çikiyor.
Sayin Osman BAYATLI'nin yaptigi yogun arastirmalar sonucunda (Bergama Kralligi), eski adi GHARMA olan Soma Kasabasi'nin ilk kurulus yerinin, Darkale (Tarhala) köyü çevresi oldugu düsünülüyor. Yerlesimin zamanla Darkale'ye (Tarhala'ya) ve oradan da Yassitepe'ye kaymistir. Yassitepe'ye yönelen yerlesim Darkale aleyhine bir gelisme göstermis ve zamanla ilçe merkezi bile yer degistirmistir.
Bir çok uygarligin, Soma yakinlarinda ve komsu ilçelerde biraktigi izlerden : Hititlerin, Akalarin, Lidyalilarin, Iranlilarin, Makedonyalilarin, Bergama Kralliginin, Romalilarin, Bizanslilarin, Selçuklularin, Karasiogullarinin ve Osmanlilarin bu topraklarda yasadiklarini anliyoruz.
Manisa'ya bir saat uzaklikta Akpinar'da Hititler'e ait “Kubaba” dedikleri kabartma kaya, Yunanlilara ait Kybele ve Manisa yakinlarina kadar bu uygarliklara ait çesitli bulgular vardir. Akalar ve Dorlar'in Anadolu'ya geçmesinden sonra Hititler'in bu topraklari terk ettigi ardindan da bu toprakta Akalar'in hüküm sürdügü varsayiliyor.
M.Ö. 655 – 546 yillari arasinda Lidyalilar'in egemenliginde oldugu düsünülen Soma'da, Lidyalilar'a ait herhangi bir eser ya da bulguya rastlanmamasina ragmen Manisa Müzesinde Lidyalilar'a ait bir kitabe, bize bu topraklarda ya da yakinlarinda yasadiklarina dair bir ipucu veriyor.
XI. yy'da kurulan Selçuklu imparatorlugu'nun ikinci hükümdari Alparslan 1063 yilinda Anadolu'ya akinlarda bulunmaya basladi. Dogu Anadolu'ya çesitli akinlar yaptigi sirada, Bizans ordusunun harekete geçtigini duyup geri çekildi. 26 Agustos 1071 yilinda Malazgirt'te Bizans'in geçilemez denilen savunmasini altüst etti. 1081 yilinda Selçuklular Iznik'i baskent yaptilar, ama Soma 95 yil daha Bizanslilarin sinirlarinda kalacakti.
1194 yilinda Soma, Anadolu Selçuklu Devleti'nin topraklarina dahil oldu. 1261 yilinda Soma ve dolaylari bir süre için tekrar Bizans sinirlari içine girdi
1336 yilinda Karasi'nin Osmanlilar tarafindan parça parça isgal edilmesinden sonra Soma ve dolaylari da artik Osmanli topraklarinda yer aliyordu.
1336 yilinda Soma 'Sancak Merkezi' ilan edildi. Ankara Savasi sonrasinda “Beylikler” tekrar türemeye basladi. Hizir Sah Bey Manisa' ya girip Saruhan Beyligi' ni kurdu. 1402 yilinda Soma' nin da dahil oldugu bölge, Timurlenk tarafindan isgal edilmis ve onun belirledigi Cüniyet isimli bir kisi yönetimine verilmisti.
1423 - 1425 yillari arasinda Sultan 1. Murat Akhisar'a sefer düzenleyip Cüniyet' in iktidarina son vermisti. Artik Soma Osmanlilar' in topraklarindadir. 24 Haziran 1920'de Yunan isgaline ugrayan Soma' nin bu durumu 13 Eylül 1922'ye kadar devam etmistir.
12 Haziran 1919' da Yunanlilar Bergama'yi isgal etti. Bergama ve çevresinde toplanan birliklerimiz, Yunan kuvvetlerinin (2 gün süren çatisma sonunda) geri çekilmerini saglamistir. Ancak destek kuvvetle beslenen Yunan güçlerine karsi koyamayacagini anlayan birliklerimiz, Soma' ya hizli hareket edip, olaganüstü çabalarla Çinge cephesini kurdu. Çok siddetli çarpismalar oldu.
Çinge Cephesi düsman güçlerini yipratti ve zaman kaybettirdi. Ancak Ivrindi ve Akhisar cephelerinin güçsüz kalip düsmesiyle birlikte, birliklerimiz Savastepe önlerine kadar çekilmek zorunda kaldi. 24 Temmuz 1920 Persembe günü baslayan 2 yil 2 ay 19 gün süren isgal iste bu olaylar sonucunda basladi. 13 Eylül 1922 Cumartesi günü, Somalilar için “Kurtulus Günü” oldu. Bu zafer, özgürlüklerine tutsak olan, Kurtulus Savasi'na ve onun kahraman önderine inanmis, Kuvva-i Milliyeci ruhu tasiyan Somalilarin zaferidir.
SOMA İLÇE COĞRAFYA
Coğrafya:
Ege Bölgesi'nin kuzeyinde bulunan Soma ilçesini dogusunda Kırkagaç, batisinda Bergama, kuzeyinde Savastepe (Balikesir) ve Ivrindi ilçeleri ile güneyinde Palamut Bucagi bulunmaktadir. 27.36 dogu boylami ve 39.11 kuzey enlemleri arasin da bulunan ilçenin rakimi ortalama 175 m ve yüzölçümü ise yaklasik 826 km2'dir.
Soma'da bulunan arazinin yaridan fazlasi dagliktir.Ilçe güneyi sik ve dik tepeler ve yüksek daglarla kaplidir. Dogusunda yüksek daglar, birkaç yayla ve kimi dag üstlerinde zamanla olusan yerlesim alani olmaya uygun sirtlar vardir. Batida ise Bakirçay bulunmaktadir.Bakirçay'in besledigi akarsular ve bu akarsularin kollarinin etkisi ile araziler bölünmüs, vadiler olusmus birkaç noktada düzlükler meydana gelmistir. Ilçe güneyden, dogudan, kuzeyden, kuzey dogudan daglarla çevrilmistir.
Bilindigi gibi Manisa'nin kuzey dogusunda Saphane (2121m) Dagindan baslayip Demirci ilçesi kuzeyinden batiya dogru devam eden sira daglar Demirci sira daglarini meydana getirir.
SOMA İLÇE OVALAR
Ovalar:
Ilçenin belli basli ovasi Ege Bölgesi sayili ovalarindan olan Bakirçay ovasidir. Bu ova Marda Dagi (1388 ile Yunt Dagi (1084) arasinda bulunur. Ilçenin en verimli alani Bakirçay ovasidir. Batiya dogru 15 km.ye kadar genisleyen ovada çok çesitli ürünler yetismektedir.
SOMA İLÇE VADİLER
Vadiler:
İlçede irili ufaklı çok sayıda vadi vardır. Maden ve Sarıkaya derelerinin ve Türkali Kovuk Derenin bulunduğu vadiler gösterilebilir.
SOMA BAKIRÇAY IRMAĞI
Bakırçay Irmağı
Manisa ilinin Ege havzasına giren en önemli akarsuyudur. Bu akarsuyun kaynağı Gölcük yaylalarının dogu yamaçlarıdır. Bu akarsu Kırkagaç ve Soma yakınlarından gelerek Kınık'ın kuzeyinde Yagcilli çayi ile birlesir.
SOMA İLÇE SERVİSLER BARAJI
Servisler Barajı
Soma Termik Santrallerin ve bölgesinin sanayi suyu ihtiyacini karsilamak ve Bakirçay'in yol çatigi taskinlari önlemek amaciyla 1977 yilinda yapimina baslanmis ve 1981 yilinda tamamlanmistir.
Baraj tonlu toprak dolgu tipinde olup 59.5 m yüksekligindedir.127 milyon metre3 su depolama kapasitesine sahiptir. Ayrica Baraj sulama amaciyla da kullanilmaktadir.
SOMA İLÇE İKLİM
İklimi
Soma ve Çevresi: Koppen, De Mortanne,Thorntwaite ve erinç gibi araştırmacıların iklim sınıflandırmalarında kullanılan yöntemlerden hareketle,Koçman 'ın (1993) Türkiye için belirlediği iklim sınıflandırmasına göre,Soma ''Yarı nemli Akdeniz İklim tipi''ne dahildir.
Bu bölgede kış mevsimi, cephesel depresyonların artışı ile en yağışlı,yaz ise en yağışsız mevsimdir. En sıcak ayı temmuz olan bölgenin, ortalama sıcaklığı 23-24 0 C civarında olup,kış aylarında sıklıkla Bakanlardan gelen soğuk hava akımlarına maruz kaldığından sıcaklık düşüktür.
En soğuk ay ocak olup, en soğuk ay sıcaklık ortalaması 3-5 0 C kadardır.Kar yağışları normaldir.Sıkça don olaylarına rastlanır.
SOMA İLÇE ULAŞIM
Ulaşım
Akhisar-Bergama karayolu ilçenin içinden geçmektedir. İzmir-Balıkesir yolu üzerinde Akhisar çıkışında batıya doğru ayrılan Kırkağaç-Soma yolu ile başlayıp Bakırçay'ı vadisi boyunca doğu-batı uzanışlı olarak Bakır, Kırkağaç, Soma, Turgutalp, Avdan
Cenkyeri, üzerinden Kınık'a ulaşan yol , batısındaki Bergama' ya kadar devam ederek İzmir-Çanakkale devlet yoluna birleşir. Söz konusu yolun güzergahında ufak tefek değişmeler olsa da Bergama Krallığı' na kadar giden eki bir tarihi olduğu anılmaktadır. İlçenin ikinci önemli karayolu bağlantısı ilçeyi kuzeyindeki Balıkesir'e bağlayan Soma-Savaştepe yoludur.
Soma'nın köy yollarının toplam uzunluğu 237 km olup %84'ü stabildir .Toplam 53 köyü ve beldesi bulunan ilçede yerleşimler arasında ulaşım sorunu olmamakla beraber özellikle kent işi olar günden güne artan taşıt sayısı nedeniyle yetersizdir. İzmir-Balıkesir demiryolu ilçemizden geçmektedir.
SOMA İLÇE KÜLTÜR
Kültürel Faaliyetler
Soma'da 4 yildir "KARA ELMAS KÜLTÜR VE SANAT FESTIVALI" kutlanmaktadir. Bu ulusal festivalin amaci "bir avuç kömür için ömür tüketenler" sözünüzdeki Soma sevgisini ve kömürün önemini vurgulamaktir. Kültür ve Sanat festivalinde eglence,yarisma, sempozyum,toplantilar düzenlenmekte ve halk büyük ilgi göstermektedir.
SOMA İLÇE EKONOMİ
Ekonomi
Soma Türkiye'de Kömür Isletmeleri ün yapmis adini duyurmus bir ilçedir.Ilçe ekonomisinin temeli Linyit isletmeciligi ve ona bagli gelismis sektörlerdir.Bölgede çok kaliteli kömür disinda çinko,kursun manyezit ve bor tuzu yataklari da bulunmaktadir. 1913 yilinda Soma'da kömürün bulunmasiyla linyit madenciligi baslamistir.
ELI Türkiye'de satilabilir kömür ihtiyacinin % 22'sini karsilamaktadir. ELI Türkiye'nin en büyük 100 kurulusu arasinda her zaman olmustur. Soma Termik Santrali (SEAS) Bati ve Kuzey bati Anadolu'nun elektrik ihtiyacini en kisa mesafeden karsilamakta ve bölgeye ekonomik ve sosyal kalkinma saglanmaktadir.
SOMA İLÇE TARIM
Tarım
Soma tarimsal yönden üç ana bölgeye ayrilmaktadir.Bunlar Gediz vadisi, Bakirçay vadisi, Demirci Daglik bölgeleridir. Sulama tarimi bakimindan Soma fazla gelisme göstermemistir. Kömür havzalari nedeniyle tarim alanlari fazla bulunmamaktadir.
Tarım Arazisi
Hektar
Yüzde (%)
Kuru Tarım Arazisi
15167
18.36
Sulu Tarım Arazisi
1570
1.90
Bağ - Bahçe Arazisi
3650
4.41
Çayır
50
0.06
Mera
1100
1.33
Orman
40512
49.04
Mesken Sahaları
8275
10.01
Palamutlar
2000
2.42
Kullanılmayan Saha
10276
12.44
Toplam :
82600
99.97
SOMA İLÇE HAYVANCILIK
Hayvancılık
Soma'da büyükbas hayvancilik ve küçük bas hayvancilik çok gelismemis olmasina ragmen yapilmaktadir. Beyce,Vakifli,Boncuklu,Naldöken,Çinge Ç. Hamidiye köylerinde ise aricilik faaliyetleri gelismistir. Ek olarak Sevisler Barajinda balik üretme çiftlikleri ve kooperatifler kurulmustur.
SOMA İLÇE TARİH
SOMA'NIN TARİHİ
Soma'nin adiyla ilgili kesinlesmis bir bilgiye sahip degiliz. Bir söylenceye göre; “Sumak” adli bir yerlesim biriminde yasayan halk, siddetli bir deprem sonrasinda, su an bulunduklari alana tasinmislar ve buraya da Soma adini vermislerdir.
Türk Dil Kurumu Sözlügünde de “soma” sözcügünün açiklamasi : ilk damitilan ve içinde anason bulunmayan raki biçimindedir.
Eski Yunanca'da ise “soma” kelimesi : Gövde, cisim, madde, beden, cüsse, vücut hücrelerinin tamami, cemaat, cemiyet, takim, ekip ve insan vücudu gibi bir çok anlama gelen bir kelime olarak karsimiza çikiyor.
Sayin Osman BAYATLI'nin yaptigi yogun arastirmalar sonucunda (Bergama Kralligi), eski adi GHARMA olan Soma Kasabasi'nin ilk kurulus yerinin, Darkale (Tarhala) köyü çevresi oldugu düsünülüyor. Yerlesimin zamanla Darkale'ye (Tarhala'ya) ve oradan da Yassitepe'ye kaymistir. Yassitepe'ye yönelen yerlesim Darkale aleyhine bir gelisme göstermis ve zamanla ilçe merkezi bile yer degistirmistir.
Bir çok uygarligin, Soma yakinlarinda ve komsu ilçelerde biraktigi izlerden : Hititlerin, Akalarin, Lidyalilarin, Iranlilarin, Makedonyalilarin, Bergama Kralliginin, Romalilarin, Bizanslilarin, Selçuklularin, Karasiogullarinin ve Osmanlilarin bu topraklarda yasadiklarini anliyoruz.
Manisa'ya bir saat uzaklikta Akpinar'da Hititler'e ait “Kubaba” dedikleri kabartma kaya, Yunanlilara ait Kybele ve Manisa yakinlarina kadar bu uygarliklara ait çesitli bulgular vardir. Akalar ve Dorlar'in Anadolu'ya geçmesinden sonra Hititler'in bu topraklari terk ettigi ardindan da bu toprakta Akalar'in hüküm sürdügü varsayiliyor.
M.Ö. 655 – 546 yillari arasinda Lidyalilar'in egemenliginde oldugu düsünülen Soma'da, Lidyalilar'a ait herhangi bir eser ya da bulguya rastlanmamasina ragmen Manisa Müzesinde Lidyalilar'a ait bir kitabe, bize bu topraklarda ya da yakinlarinda yasadiklarina dair bir ipucu veriyor.
XI. yy'da kurulan Selçuklu imparatorlugu'nun ikinci hükümdari Alparslan 1063 yilinda Anadolu'ya akinlarda bulunmaya basladi. Dogu Anadolu'ya çesitli akinlar yaptigi sirada, Bizans ordusunun harekete geçtigini duyup geri çekildi. 26 Agustos 1071 yilinda Malazgirt'te Bizans'in geçilemez denilen savunmasini altüst etti. 1081 yilinda Selçuklular Iznik'i baskent yaptilar, ama Soma 95 yil daha Bizanslilarin sinirlarinda kalacakti.
1194 yilinda Soma, Anadolu Selçuklu Devleti'nin topraklarina dahil oldu. 1261 yilinda Soma ve dolaylari bir süre için tekrar Bizans sinirlari içine girdi
1336 yilinda Karasi'nin Osmanlilar tarafindan parça parça isgal edilmesinden sonra Soma ve dolaylari da artik Osmanli topraklarinda yer aliyordu.
1336 yilinda Soma 'Sancak Merkezi' ilan edildi. Ankara Savasi sonrasinda “Beylikler” tekrar türemeye basladi. Hizir Sah Bey Manisa' ya girip Saruhan Beyligi' ni kurdu. 1402 yilinda Soma' nin da dahil oldugu bölge, Timurlenk tarafindan isgal edilmis ve onun belirledigi Cüniyet isimli bir kisi yönetimine verilmisti.
1423 - 1425 yillari arasinda Sultan 1. Murat Akhisar'a sefer düzenleyip Cüniyet' in iktidarina son vermisti. Artik Soma Osmanlilar' in topraklarindadir. 24 Haziran 1920'de Yunan isgaline ugrayan Soma' nin bu durumu 13 Eylül 1922'ye kadar devam etmistir.
12 Haziran 1919' da Yunanlilar Bergama'yi isgal etti. Bergama ve çevresinde toplanan birliklerimiz, Yunan kuvvetlerinin (2 gün süren çatisma sonunda) geri çekilmerini saglamistir. Ancak destek kuvvetle beslenen Yunan güçlerine karsi koyamayacagini anlayan birliklerimiz, Soma' ya hizli hareket edip, olaganüstü çabalarla Çinge cephesini kurdu. Çok siddetli çarpismalar oldu.
Çinge Cephesi düsman güçlerini yipratti ve zaman kaybettirdi. Ancak Ivrindi ve Akhisar cephelerinin güçsüz kalip düsmesiyle birlikte, birliklerimiz Savastepe önlerine kadar çekilmek zorunda kaldi. 24 Temmuz 1920 Persembe günü baslayan 2 yil 2 ay 19 gün süren isgal iste bu olaylar sonucunda basladi. 13 Eylül 1922 Cumartesi günü, Somalilar için “Kurtulus Günü” oldu. Bu zafer, özgürlüklerine tutsak olan, Kurtulus Savasi'na ve onun kahraman önderine inanmis, Kuvva-i Milliyeci ruhu tasiyan Somalilarin zaferidir.
SOMA İLÇE COĞRAFYA
Coğrafya:
Ege Bölgesi'nin kuzeyinde bulunan Soma ilçesini dogusunda Kırkagaç, batisinda Bergama, kuzeyinde Savastepe (Balikesir) ve Ivrindi ilçeleri ile güneyinde Palamut Bucagi bulunmaktadir. 27.36 dogu boylami ve 39.11 kuzey enlemleri arasin da bulunan ilçenin rakimi ortalama 175 m ve yüzölçümü ise yaklasik 826 km2'dir.
Soma'da bulunan arazinin yaridan fazlasi dagliktir.Ilçe güneyi sik ve dik tepeler ve yüksek daglarla kaplidir. Dogusunda yüksek daglar, birkaç yayla ve kimi dag üstlerinde zamanla olusan yerlesim alani olmaya uygun sirtlar vardir. Batida ise Bakirçay bulunmaktadir.Bakirçay'in besledigi akarsular ve bu akarsularin kollarinin etkisi ile araziler bölünmüs, vadiler olusmus birkaç noktada düzlükler meydana gelmistir. Ilçe güneyden, dogudan, kuzeyden, kuzey dogudan daglarla çevrilmistir.
Bilindigi gibi Manisa'nin kuzey dogusunda Saphane (2121m) Dagindan baslayip Demirci ilçesi kuzeyinden batiya dogru devam eden sira daglar Demirci sira daglarini meydana getirir.
SOMA İLÇE OVALAR
Ovalar:
Ilçenin belli basli ovasi Ege Bölgesi sayili ovalarindan olan Bakirçay ovasidir. Bu ova Marda Dagi (1388 ile Yunt Dagi (1084) arasinda bulunur. Ilçenin en verimli alani Bakirçay ovasidir. Batiya dogru 15 km.ye kadar genisleyen ovada çok çesitli ürünler yetismektedir.
SOMA İLÇE VADİLER
Vadiler:
İlçede irili ufaklı çok sayıda vadi vardır. Maden ve Sarıkaya derelerinin ve Türkali Kovuk Derenin bulunduğu vadiler gösterilebilir.
SOMA BAKIRÇAY IRMAĞI
Bakırçay Irmağı
Manisa ilinin Ege havzasına giren en önemli akarsuyudur. Bu akarsuyun kaynağı Gölcük yaylalarının dogu yamaçlarıdır. Bu akarsu Kırkagaç ve Soma yakınlarından gelerek Kınık'ın kuzeyinde Yagcilli çayi ile birlesir.
SOMA İLÇE SERVİSLER BARAJI
Servisler Barajı
Soma Termik Santrallerin ve bölgesinin sanayi suyu ihtiyacini karsilamak ve Bakirçay'in yol çatigi taskinlari önlemek amaciyla 1977 yilinda yapimina baslanmis ve 1981 yilinda tamamlanmistir.
Baraj tonlu toprak dolgu tipinde olup 59.5 m yüksekligindedir.127 milyon metre3 su depolama kapasitesine sahiptir. Ayrica Baraj sulama amaciyla da kullanilmaktadir.
SOMA İLÇE İKLİM
İklimi
Soma ve Çevresi: Koppen, De Mortanne,Thorntwaite ve erinç gibi araştırmacıların iklim sınıflandırmalarında kullanılan yöntemlerden hareketle,Koçman 'ın (1993) Türkiye için belirlediği iklim sınıflandırmasına göre,Soma ''Yarı nemli Akdeniz İklim tipi''ne dahildir.
Bu bölgede kış mevsimi, cephesel depresyonların artışı ile en yağışlı,yaz ise en yağışsız mevsimdir. En sıcak ayı temmuz olan bölgenin, ortalama sıcaklığı 23-24 0 C civarında olup,kış aylarında sıklıkla Bakanlardan gelen soğuk hava akımlarına maruz kaldığından sıcaklık düşüktür.
En soğuk ay ocak olup, en soğuk ay sıcaklık ortalaması 3-5 0 C kadardır.Kar yağışları normaldir.Sıkça don olaylarına rastlanır.
SOMA İLÇE ULAŞIM
Ulaşım
Akhisar-Bergama karayolu ilçenin içinden geçmektedir. İzmir-Balıkesir yolu üzerinde Akhisar çıkışında batıya doğru ayrılan Kırkağaç-Soma yolu ile başlayıp Bakırçay'ı vadisi boyunca doğu-batı uzanışlı olarak Bakır, Kırkağaç, Soma, Turgutalp, Avdan
Cenkyeri, üzerinden Kınık'a ulaşan yol , batısındaki Bergama' ya kadar devam ederek İzmir-Çanakkale devlet yoluna birleşir. Söz konusu yolun güzergahında ufak tefek değişmeler olsa da Bergama Krallığı' na kadar giden eki bir tarihi olduğu anılmaktadır. İlçenin ikinci önemli karayolu bağlantısı ilçeyi kuzeyindeki Balıkesir'e bağlayan Soma-Savaştepe yoludur.
Soma'nın köy yollarının toplam uzunluğu 237 km olup %84'ü stabildir .Toplam 53 köyü ve beldesi bulunan ilçede yerleşimler arasında ulaşım sorunu olmamakla beraber özellikle kent işi olar günden güne artan taşıt sayısı nedeniyle yetersizdir. İzmir-Balıkesir demiryolu ilçemizden geçmektedir.
SOMA İLÇE KÜLTÜR
Kültürel Faaliyetler
Soma'da 4 yildir "KARA ELMAS KÜLTÜR VE SANAT FESTIVALI" kutlanmaktadir. Bu ulusal festivalin amaci "bir avuç kömür için ömür tüketenler" sözünüzdeki Soma sevgisini ve kömürün önemini vurgulamaktir. Kültür ve Sanat festivalinde eglence,yarisma, sempozyum,toplantilar düzenlenmekte ve halk büyük ilgi göstermektedir.
SOMA İLÇE EKONOMİ
Ekonomi
Soma Türkiye'de Kömür Isletmeleri ün yapmis adini duyurmus bir ilçedir.Ilçe ekonomisinin temeli Linyit isletmeciligi ve ona bagli gelismis sektörlerdir.Bölgede çok kaliteli kömür disinda çinko,kursun manyezit ve bor tuzu yataklari da bulunmaktadir. 1913 yilinda Soma'da kömürün bulunmasiyla linyit madenciligi baslamistir.
ELI Türkiye'de satilabilir kömür ihtiyacinin % 22'sini karsilamaktadir. ELI Türkiye'nin en büyük 100 kurulusu arasinda her zaman olmustur. Soma Termik Santrali (SEAS) Bati ve Kuzey bati Anadolu'nun elektrik ihtiyacini en kisa mesafeden karsilamakta ve bölgeye ekonomik ve sosyal kalkinma saglanmaktadir.
SOMA İLÇE TARIM
Tarım
Soma tarimsal yönden üç ana bölgeye ayrilmaktadir.Bunlar Gediz vadisi, Bakirçay vadisi, Demirci Daglik bölgeleridir. Sulama tarimi bakimindan Soma fazla gelisme göstermemistir. Kömür havzalari nedeniyle tarim alanlari fazla bulunmamaktadir.
Tarım Arazisi
Hektar
Yüzde (%)
Kuru Tarım Arazisi
15167
18.36
Sulu Tarım Arazisi
1570
1.90
Bağ - Bahçe Arazisi
3650
4.41
Çayır
50
0.06
Mera
1100
1.33
Orman
40512
49.04
Mesken Sahaları
8275
10.01
Palamutlar
2000
2.42
Kullanılmayan Saha
10276
12.44
Toplam :
82600
99.97
SOMA İLÇE HAYVANCILIK
Hayvancılık
Soma'da büyükbas hayvancilik ve küçük bas hayvancilik çok gelismemis olmasina ragmen yapilmaktadir. Beyce,Vakifli,Boncuklu,Naldöken,Çinge Ç. Hamidiye köylerinde ise aricilik faaliyetleri gelismistir. Ek olarak Sevisler Barajinda balik üretme çiftlikleri ve kooperatifler kurulmustur.