ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

AHMETLİ


AHMETLİ İLÇE TARİH
1313 yılında Saruhanoğullarının Manisa İlini Bizanslılardan almasına müteakip Karacabey Komutasında bir kuvvette
SANCAĞI ŞERİF
 Ahmetli'ye gönderilmiş ve ilçenin güneyinde Güldede Mezarlığı mevkiindeki dağ yamaçlarına yerleştirilmiştir.
 Zamanla düşman tehlikesinin kalkması sonucu bu kuvvet ve çevreden gelenlerin ilçenin Kurtuluş Mahallesinin bulunduğu yere yerleşmesi sonucu köy haline gelmiştir.
İlçenin ilk ismi Karacabey iken sonradan Rusya Bölgesinden gelen Çerkezlerin buraya yerleşmesiyle Beyazıt adını almıştır. 1870 yılı sonlarında resmen nahiye olan İlçenin adı Şehit Ahmetli olarak kayıtlara geçmiştir. 29.EKİM. l923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile ilçenin adı Ahmetli olarak değiştirilmiştir. 
Bu ismin kesin olarak nereden alındığı belli olmamakla beraber Karacabey'in diğer adının Ahmetli olması nedeniyle verildiği tahmin edilmektedir. l875 yılında kurulan Belediye teşkilatı bir ara kaldırılmış ve 01.AĞUSTOS.1951 yılında yeniden kurularak günümüze kadar gelmiştir.
İlçemiz Turgutlu İlçesine bağlı bir Bucak merkezi iken 04.07.1987 gün ve 19507 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 19 HAZİRAN 1987 tarih ve 3392 Sayılı 103 İlçe Kurulması Hakkında Kanunun 1/77. maddesi ile ilçe olarak kurulmuş ve 01.09.1988 tarihinde Turgutlu ilçesinden resmen ayrılarak ilçe merkezi halini almıştır.
Ahmetli ilçesinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İlçe genelinde eski mezar odalarını saklayan pek çok yığma tepe mevcuttur. İsa'dan önce 6.ncı yüzyılda yaşamış olan Lidyalılara ait bu höyüklerin çoğu bin tepeler mevkisinde bulunmaktadır.
 Zaman zaman defineciler tarafından tahrip edilmesine rağmen günümüze kadar korunabilmiştir. İlçedeki eski yapı özelliğini gösteren eski Hükümet Konağı Cumhuriyetten önce yapılmış ve yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
AHMETLİ İLÇE COĞRAFYA
Ege Bölgesinin iç kısmında yer alan Ahmetli ilçesi; doğusunda Salihli, batısında Turgutlu, kuzeyinde Göl
marmara ve Saruhanlı, güneyinde Ödemiş ilçeleri ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 83 metre olan ilçenin yüzölçümü 240 Km2.dir.
İlçe merkezi yerleşim yeri olarak Gediz havzasında bulunmaktadır. Doğal yapı olarak genelde yüksek olmayan dağlar ve Gediz ovasından meydana gelmektedir. Güneyinde Boz Dağlar, Kuzeyinde Çal dağı ilçeye paralel Ege denizine dik olarak uzanmaktadır. İlçe ve çevresine genelde Akdeniz iklimi ve bitki örtüsü hakimdir. 
Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmekte olup, yağışlar genellikle yağmur, nadiren kısa süreli kar olarak görülmektedir.
Güney kesimlerinde genellikle çınar, meşe, çam ağaçlarından oluşan geniş ve iğne yapraklı türlerin oluşturduğu ormanlar bulunmaktadır.
İlçe Mülki hudutları dahilinde biri merkez olmak üzere 2 Belediye, 14 köy ve 6 merkez mahallesi mevcuttur.
AHMETLİ İLÇE NÜFUS
İlçemiz 6 Mahalle 1 Belde ve 16 Köyden oluşmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ) tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmaları sonucu İlçemizin Yerleşim yerlerine göre Nüfus dağılımı aşağıdaki şekildedir.
MERKEZ/KÖY
2010 YILI TÜİK VERİLERİNE GÖRE NÜFUSU (31/12/2010) TARİHİ İTİBARİYLE
2011 YILI TÜİK VERİLERİNE GÖRE NÜFUSU (31/12/2011) TARİHİ İTİBARİYLE
Ahmetli ( Merkez )
9.790
9.878
Gökkaya Beled.
1326
1.252
Alahıdır Köyü
1320
1.298
Ataköy Köyü
416
391
Bahçecik Köyü
145
146
Canbazlı Köyü
289
271
Dereköy Köyü
393
376
Derici Köyü
134
133
Dibekdere Köyü
198
193
Hacıköseli Köyü
115
111
Halilkahya Köyü
19
27
Karaköy Köyü
295
291
Karkın Köyü
773
769
Kestelli Köyü
242
249
Mandallı Köyü
213
205
Seydiköy Köyü
133
131
Yaraşlı Köyü
401
Kendirlik Köyü
251
TOPLAM
15.801
16.373
AHMETLİ İLÇE KÜLTÜR VE TURİZM
Gencer Güreşleri
Osmanlılar döneminde tarihi kesin bilinmemekle beraber 1810-1911 yılları arasında gönderildiği sanılan bir fermanla ilçemize bir medrese talebesi gönderilir. Recep, Şaban ve Ramazan aylarında burada imamlık, vaizlik yapar, buna karşılık halktan para, yiyecek ve giyecek alır. 
Dini bayramlarımızın (Ramazan ve Kurban Bayramları) üçüncü gününde Ahmetli ve çevre köy halkı Ahmetli çayı civarındaki alanlarda toplanarak irşatta bulunulurmuş. Ahmetli ve çevre halkının genel olarak toplanması “cerr”sözcüğü ile birleşerek “gencer” adını almış olup, geleneksel bir toplantı günü olmuştur.
Bayramın üçüncü günü gencerdir. Sadece Ahmetli ilçesinde kutlanır. Ahmetli’nin bütün köyleri o gün bıçak oynayan zeybekler ve davulcular olduğu halde Ahmetli Jandarma Bölük Komutanlığı önünde toplanırlardı. 
O gün en güzel oyun oynayanlar gösterilerini sergilerler. Karakol önüne gelen köy heyetine karakol komutanlığı bir hediye verir. Hediyeler alındıktan sonra davullar bayram yerine doğru giderler.
AHMETLİ İLÇE ULAŞIM
a-Karayolları
Ahmetli ilçe merkezi İç Anadolu’yu Ege’ye bağlayan E-96 Devlet Karayolu üzerinde kurulmuştur.
İlçe merkezinde tüm köylerimize yaz-kış ulaşım imkanı sağlayan köy yollarımız mevcuttur. Köy yollarımızın 16 adedi tamamı asfalt kaplama yol karakterindedir.
b-Demiryolları
Ahmetli ilçesinden geçen demiryolunun tarihi çok eskilere dayanmaktadır. 1875 yılında bir İngiliz şirketi tarafından yapılmıştır.
 Demiryolu genelde bölgesel yolcu ve yük taşımacılığında kullanılmakta, hergün Basmane-Uşak arasında tren seferleri yapılmaktadır. Bunun yanı sıra direk ana hat yolcu ve yük treni olarak Basmane Uşak, Manisa Alaşehir arasında sefer yapılmaktadır. 
Ahmetli İstasyon Şefliği Üç lojmanlı kendi binasında 1 İstasyon Şefi ile hizmetlerini yürütmektedir. 1 Makasçı kadrosu açık olup ihtiyaç vardır
AHMETLİ İLÇE EKONOMİ
SANAYİ VE TİCARET
Ahmetli ilçesi İzmir gibi büyük bir sanayi ve ticaret kentine yakın olmasına karşın sanayi yatırımları yapılmamıştır. İlçemizde Ankara-İzmir asfaltı üzerinde prefabrike betonerme yapı elemanları üretimi yapan Demirağ Prefabrike Beton Yapı Sanayi Ticaret Anonim Şirketi bulunmaktadır. 
Fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 900 m3‘tür. Yine Ankara-İzmir asfaltı üzerinde Çeltikçioğlu Büz Boru Santrali Ticaret Sanayi Limited Şirketi faaliyet göstermektedir. Fabrikanın yıllık 36.500 adet beton boru üretim kapasitesi bulunmaktadır. İlçemiz merkezinin kanalizasyon altyapısı tamamlanmıştır.
 İlçede kurulan Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinin 104 ortağı olup, kooperatif adına Belediye tarafından istimlak edilen 41.550 m2’lik alan üzerinde 01/05/1987 tarihinde başlayan küçük sanayi sitesi inşaatı, 2004 yılında tamamlanmıştır. İlçemiz ekonomisi tarıma dayalı olduğundan genel olarak tarım ürünleri ve dayanıklı tüketim malları ticarete konu olmaktadır.
AHMETLİ İLÇE TARIM VE HAYVANCILIK
Ahmetli ilçesinin ekonomisi tarıma dayalı olup, tarımda modern tarım araç ve gereçleri geniş ölçüde kullanılmaktadır. İlçemizin hayvancılık potansiyeli yeterince değerlendirilemediğinden hayvancılığın tarımsal ekonomideki payı çok düşüktür. Gediz nehri İlçe merkezinin 4 km. kuzeyindeki Ahmetli ovasını baştan başa sulayarak doğu-batı yönünde akmaktadır. 
Nehrin güzergahında bulunan Ahmetli regülatöründen sağlanan suyla Kestelli, Karkın, Ataköy, Seydiköy, Karaköy arazileri sulu tarıma açılmıştır.
İlçemizde yaklaşık 2000 çiftçi ailesi olup çiftçi ailesi başına düşen arazi büyüklüğü yaklaşık 48 dekardır.